top of page
  • Writer's pictureAnnina

Miksi vähentää haitallisten kemikaalien kuormaa? Osa 1 - Terveys

Kemikaali ei ole automaattisesti paha sana, vaikka monesti niin ajatellaan. Itse luontoäitikin on erilaisten kemikaalien seos. Kemikaalit voidaankin jakaa kuitenkin luonnollisiin ja synteettisiin.


Luonnollinen kemikaali esiintyy nimensä mukaisesti luonnossa. Luonnon kemikaaleja ovat yksinkertaisuudessaan esimerkiksi sokeri ja vesi. Synteettisillä puolestaan tarkoitetaan ihmisen keinotekoisesti valmistamia kemikaaleja ja useimmiten arkipuheessa kemikaaleilla tarkoitetaankin tällaisia kemianteollisuuden tuotoksia.

"Kemikaali ei ole automaattisesti paha sana, vaikka monesti niin ajatellaan. Itse luontoäitikin on erilaisten kemikaalien seos. Kemikaalit voidaankin jakaa luonnollisiin ja synteettisiin."

Molemmissa ryhmissä on sekä haitallisia että hyödyllisiä kemikaaleja eli synteettinen ei kuitenkaan aina ole kirosana. Synteettisissä kemikaaleissa on kuitenkin ongelmansa. Kun luonnon kemikaali hajoaa itsestään, voi synteettinen kemikaali jatkaa kiertokulkuaan liki loputtomiin. Monista ihmisen valmistamista kemikaaleista on lähes mahdotonta päästä eroon ja lopulta ne päätyvätkin ympäristömme taakaksi. Kun tällainen hajoamaton kemikaali on vieläpä myrkyllinen ja rikastuva, aiheuttaa se vakavia ongelmia. Myrkylliset kemikaalit on yhdistetty esimerkiksi eliöiden kuolleisuuteen ja kokonaisten ekosysteemien tuhoutumiseen. Tässä blogissa käsittelemme kuitenkin kemikaaleja ihmisen terveyden näkökulmasta.


Reaktiot kemikaaleihin ovat yleisiä


Ihmisen reaktiot haitallisiin kemikaaleihin vaihtelevat vähäisistä erittäin vakaviin reaktioihin. Vähäisiä sekä melko yleisiä oireita ovat muun muassa ihottuma, kutina sekä hengitysteiden ongelmat. Yleistä on myös allergian kehittyminen tiettyjä kemikaaleja kohtaan.


Jotkin siivouksessa ja etenkin pyykinpesussa yleisesti käytetyt kemikaalit aiheuttavat kuitenkin vakavampia oireita kertyessään hitaasti elimistöön. Tällaisia kemikaaleja ovat esimerkiksi alfa-terpineoli, bentsyyliasetaatti, bentsyylialkoholi, etyyliasetaatti, kloroformi sekä terpinoleeni. Yllä mainittujen kemikaalien aiheuttamien oireiden lista tuntuu loputtomalta. Haittoja voivat olla esimerkiksi keskushermoston oireilu, kroonistunut päänsärky, limakalvojen ärsytys, sisäelinten kuten munuaisten, maksan tai sydämen ongelmat, väsymys, ahdistus tai masennus, hengitysteiden tulehdukset… you name it. Oireiden vakavuus riippuu kemikaalin olomuodosta, esiintymispaikasta ja käyttötavasta.

" Vähäisiä sekä melko yleisiä oireita ovat muun muassa ihottuma, kutina sekä hengitysteiden ongelmat. Yleistä on myös allergian kehittyminen tiettyjä kemikaaleja kohtaan."

Joillakin kemikaaleilla on todettu yhteyksiä jopa hedelmättömyyteen, kehityshäiriöihin sekä syöpiin. Lisää vaarallisten kemikaalien terveyshaitoista voit lukea European Chemicals Agencyn sivuilta.


Tutkimustalo Cintin mukaan pyykinpesusta aiheutuneista oireista on kärsinyt lähes joka kolmas suomalainen. Pidä siis perheestäsi huolta ja valitse pyykinpesutuotteesi oikein. Esimerkiksi yli puolet markkinoilla olevista tavallisista huuhteluaineista sisältää enemmän kuin kaksi haitallista kemikaalia, joita kertyy pitkään käytettynä elimistöömme.

Onneksi et kuitenkaan välttämättä edes tarvitse huuhteluainetta, sillä sen voi korvata helposti tehokkaalla mutta ympäristöystävällisellä pyykkietikalla.


Erityisesti PUHDAS Ilma Pyykkietikka on suunniteltu herkälle iholle, allergikoille ja tuoksuyliherkille, eikä se sisällä mitään ylimääräistä!bottom of page