top of page
  • Writer's pictureAila

Pyykkietikasta on moneksi

Pyykkietikkaa ostetaan ensisijaisesti nimensä mukaisesti pyykin huuhteluaineeksi. Sitä voi kuitenkin käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen. Entisaikaan väkiviinaetikka oli kodissa yleisesti käytetty puhdistusaine. Vanhat opit ovat käyttökelpoisia tänäkin päivänä ja ne ovatkin oikeita ekotekoja. Ohessa muutamia vinkkejä pyykkietikan käyttöön kodin puhdistuksessa. #pyykkietikka #ekotekoIkkunanpesu

Ikkunat ja peilit saat kirkkaaksi, kun lisäät pesuveteen muutaman tipan käsitiskiainetta ja lorauksen pyykkietikkaa. Oletko muuten kokeillut sanomalehteä ikkunan kuivaamisessa? Kokeilepa, yllätyt varmasti positiivisesti.


Yleispesu

Pyykkietikasta saa laimentamalla hyvän yleispuhdistusaineen: Laita 500 ml suihkepulloon 50 ml (1/10) pyykkietikkaa ja täytä loput pullosta vedellä (9/10). Tällä sekoituksella voit puhdistaa lähes kaikkia kodin pintoja niin keittiössä, olkkarissa, vessassa kuin kylppärissäkin. Muista kuitenkin, että etikka ei sovi emali-, alumiini- tai marmoripinnoille.


Silityssuihke

Samaa yleispuhdistusainetta voit käyttää myös silityssuihkeena pelkän veden sijasta. Saat sileitä, raikkaita ja sähköistymättömiä vaatteita, jotka on ihana pukea päälle.


Talvikenkien puhdistus

Talviaikana nahkakenkiin tulee usein maantiesuolasta valkoisia raitoja. Raidat saa pois kengistä yleispuhdistusaineeseen kostutetulla liinalla.


Kylpyhuoneen kalkkitahrat

Kylppärin, vessan ja keittiön teräksisiin hanoihin syntyy vesijohtovedestä kalkkia, joka kerää muuta likaa ympärilleen. Happaman etikan avulla ne saa liuotettua helposti. Suihkauta etikkavettä kohteeseen ja anna vaikuttaa jonkin aikaa. Käytä puhdistuksessa apunasi vanhaa hammasharjaa, jolla pääset käsiksi vaikeisiinkin kohtiin.

Samalla tavalla poistat kalkkitahrat kaakeleista tai saunan lasiovesta. Tarvittaessa voit käyttää vähän tuhdimpaa seosta, esim. neljäsosa pyykkietikkaa ja loput vettä. Huom! Hapan etikka voi syövyttää kaakelien saumoja. Muista siis huuhdella kaakelit hyvin pesun jälkeen. Samalla vahvemmalla liuoksella saat suihkun suuttimiin kertyneen kalkin liuotettua. Liuota noin tunti, pese ja huuhtele.Ekovinkki! Jokainen meistä määrittelee itse, kuinka usein siivoaa ja kuinka perusteellisesti. On kuitenkin selvää, että mitä useammin siivoat, sitä laimeammilla pesuaineilla ja vähemmällä vaivalla saat puhdasta jälkeä. Etikan haju tuntuu siivotessa, mutta haju häviää nopeasti ja lopputuloksena on raikas ja puhdas koti.

Omilla valinnoillasi vaikutat siihen, kuinka paljon käyttämäsi kodin puhdistusaineet lisäävät ympäristön kemikaalikuormaa. Etikka ei kuormita ympäristöä!Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page