top of page
  • Writer's pictureAila

Pyykkietikkaa en vaihtaisi

Vaihdoin perinteisen pyykinhuuhteluaineen pyykkietikkaan vuosia sitten enkä vaihtaisi enää takaisin! Syy on yksinkertainen: ympäristöystävällisyys ja tuotteen erinomaisuus verrattuna perinteisiin pyykinhuuhteluaineisiin.

Etikka huuhteluaineena on ekologinen kodin puhdistusaine eli täysin luonnosta saatavista raaka-aineista luonnollisella menetelmällä valmistettu tuote. Luontoon päästessään se hajoaa luonnollisiksi aineiksi eli hiilidioksidiksi ja vedeksi. Etikan valmistuksessa käytetty vilja on kasvaessaan sitonut huimat määrät hiilidioksidia ja tuottanut tilalle elämälle välttämätöntä happea. Pyykkietikka on siis ilmaa puhdistava luonnontuote parhaimmillaan.

Etikka huuhteluaineena on ekologinen kodin puhdistusaine eli täysin luonnosta saatavista raaka-aineista luonnollisella menetelmällä valmistettu tuote.

Pyykinpesuaineet ovat emäksisiä ja avaavat tekstiilikuituja pesutapahtuman aikana saaden lian irtoamaan helpommin kuitujen sisältä. Jotta vaatteet säilyvät hyvinä, on kuidut saatava sulkeutumaan pesutapahtuman loppupuolella ja sen hoitaa hapan pyykkietikka. Koska kuidut menevät kiinni, vaatteet tuntuvat pehmeiltä, hylkivät likaa paremmin ja säilyttävät myös värinsä pidempään.


Pyykkietikan käyttöönotto on yksinkertaistanut pyykinpesua, sillä samaan koneelliseen voin laittaa huoletta monenlaista pyykättävää eikä tarvitse miettiä, saako laittaa huuhteluainetta vai ei. Pyykkietikka sopii siis kaikkien vaatteiden huuhteluaineeksi riippumatta vaatteen pesumerkinnöistä.


Pyykkietikan käyttöönotto on yksinkertaistanut pyykinpesua, sillä samaan koneelliseen voin laittaa huoletta monenlaista pyykättävää eikä tarvitse miettiä, saako laittaa huuhteluainetta vai ei.

Pesukone pyöri päivittäin varsinkin taannoin, kun lapset asuivat vielä kotona. Kun aloin käyttää pyykkietikkaa, huomasin ensimmäisenä sen pidentävän erityisesti urheiluvaatteiden käyttöikää. Pyykkietikan ansiosta materiaalit säilyvät joustavina pitkään eikä hien haju jää urheiluvaatteisiin. Tekstiilikuidut eivät tukkeudu ja kosteus siirtyy iholta kuiduissa olevien huokosten kautta pois niin kuin on tarkoituskin. Joskus vanhoista vaatteista on ollut vaikea saada ikävä haju kokonaan pois. Silloin olen liuottanut vaatetta ennen pesua vedessä, johon olen lisännyt pyykkietikkaa.


Vaatteiden pidemmän käyttöiän lisäksi olen saanut kaupan päälle puhtaan ja raikkaan pyykkikoneen! Olen taistellut aikanaan senkin kanssa, että pyykkikone haisi ja siitä siirtyi ikävä haju myös pestyyn pyykkiin. Tuota hajua oli aikanaan vaikea saada pois. Ihanaa, että sitä ongelmaa ei enää ole!

Pyykkietikka sisältää paljon etikkaa, joten se myös haisee etikalle. Sitä ei pidä säikähtää, sillä etikan haju katoaa pyykin kuivuessa.


Omia tuoksupyykkietikoita kehittäessämme olemme löytäneet tuoksut, jotka tuovat mieleen puhtaan luonnon . Meille on tärkeää, että käytämme pelkästään luonnosta saatavia tuoksuja ja siksi käytämmekin eteerisiä öljyjä. Emme siis mitään synteettisesti valmistettuja hajusteita tai muita aineita. Moni meistä kärsii tuoksuallergiasta. Heille suosittelen Puhdas Ilma –pyykkietikkaa, johon ei ole lisätty lainkaan hajusteita. Puhdas Metsä ja Puhdas Meri puolestaan vievät tuoksuillaan meidät suomalaisen mielenmaiseman äärelle. Metsät ja vesistöt ovat tulleet meille entistä tärkeämmiksi COVID-19 –viruksen aiheuttaman pandemian aikana ja sen kautta moni on löytänyt uudelleen meille tärkeät peruselementit.


Omilla valinnoillamme voimme vaikuttaa siihen, että saamme nauttia Suomen ainutlaatuisesta luonnosta jatkossakin ja jätämme sen puhtaampana tuleville sukupolville!


bottom of page