top of page
  • Writer's pictureSofia

Ikimetsät ovat luonnon monimuotoisuuden säilyttäjiä

Metsissä voi kokea vapautta, rauhaa ja hyväksyntää, joita jokainen meistä kaipaa kiireisen arjen keskelle. Metsän vihreys, sen ainutlaatuiset äänet ja tuoksut parantavat syleilyllään väsähtäneen mieltä ja antavat luonnollista energiaa päiviin. Metsä on meille kokonaisvaltaisen hyvän olon lähde ja on meidän vastuullamme, että siitä saavat nauttia myös tulevat sukupolvet.

Metsien terveyshyödyt ovat yleisesti tiedossa ja niitä osataan hyödyntää 2020-luvulla paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Metsiä myös hakataan ennätysvauhdilla, eivätkä ne tule meidän elinaikanamme enää kasvamaan takaisin. Puita kuitenkin istutetaan vuosi vuodelta enemmän ja tällä tavalla saadaan aikaan metsien uusiutumista. Metsien uusiutumisen tuloksena taas on usein yhden puulajin metsiä, joissa puut ovat samanikäisiä. Tämä puolestaan johtaa metsässä elävien lajien yksipuolistumiseen ja jopa kokonaisten metsälajityyppien katoamiseen.


Suomen metsistä suurin osa on talousmetsiä ja luonnontilaisia metsiä on enää harvassa. Aidossa luonnontilaisessa metsässä on eri ikäisiä puita, myös lahoavia sekä monia puulajeja, eikä siellä näy ihmisen kädenjälki. Luonnonmetsässä pääset kurkistamaan tilaan ja tunnelmaan, joka vallitsi Suomen metsissä tuhansia vuosia sitten. Luonnonmetsiä on esimerkiksi Multiharjulla Seitsemisen kansallispuistossa, Kotisten aarnialueella Evon retkeilyalueella, Röstrandin metsässä Pohjois-Sipoossa sekä Mastomäella ja Kylmämäellä Pyhähäkin kansallispuistossa.


Luonnonmetsässä pääset kurkistamaan tilaan ja tunnelmaan, joka vallitsi Suomen metsissä tuhansia vuosia sitten.

Luonnontilaisten metsien, aarniometsien ja ikimetsien suojelu on elintärkeää luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta. Metsässä kasvavien puiden arvo ei rajoitu ainoastaan niiden elinaikana tuottamaan arvoon. Kuollessaan puut jatkavat luonnon palvelua seuraavat 2oo vuotta erilaisten eliöiden kuten sienten, kääpien ja hyönteisten elinympäristönä. Ikimetsissä rauhassa lahoavissa puissa elää tuhansia erilaisia eliöitä. Talousmetsissä puolestaan poissaolollaan loistavat lahopuut eivät ole enää antamassa kotia niitä tarvitseville.


Ikimetsissä rauhassa lahoavissa puissa elää tuhansia erilaisia eliöitä.

PUHDAS Companyn Metsä -tuotesarja on kunnianosoitus suomalaiselle metsälle. Jaamme vahvasti ajatuksen siitä, että suomalaiseen sielunmaisemaan kuuluva monimuotoinen metsä on osa kulttuuriamme, joka halutaan säilyttää tuleville sukupolville. Lahjoitamme jokaisesta ostetusta Metsä-tuotteesta osan Luonnonperintösäätiölle, joka käyttää varat ikimetsän suojeluun. Metsä-tuotteita käyttävät asiakkaamme pääsevät seuraamaan hyvän tekemisen määrää tuotteista löytyvien QR-koodien kautta ja ovat näin mukana tekemässä hyvää.


Voimme ylpeänä kertoa, että ensimmäisen toimintavuotemme aikana saimme ostettua yhteensä 382 m2 ikimetsää.

Olemme vielä pieni yritys, mutta koemme vahvasti olevamme toiminnallamme vaikuttamassa ja ajatus luonnolle takaisin antamisesta onkin yksi ydinarvoistamme. Voimme ylpeänä kertoa, että ensimmäisen toimintavuotemme aikana saimme ostettua yhteensä 382 m2 ikimetsää suojeltavaksi. Kiitos ihanat asiakkaamme, jotka olette ostaneet Metsä-tuotteitamme ja mahdollistaneet lahjoitukset. Toimintamme kasvaessa voimme jatkaa myös lahjoitusten kasvattamista vuosi vuodelta.


Kohdellaan metsiä yhtä hyvin kuin ne kohtelevat meitä. <3


-Sofia


Psst! Puhdas Companyn Instagramissa ja Facebookissa on menossa PUHDAS Metsä -viikko, kannattaa käydä katsomassa millaisia juttuja sieltä löytyy. :)
Comments


bottom of page